Kerndoelen

Om tot echt leren te komen binnen ontwikkelingsgericht onderwijs zijn er drie kerndoelen in de basisontwikkeling :

 

- Nieuwsgierig zijn

Wie nieuwsgierig is in wat er om zich heen gebeurd, voor wat je als leerkracht aanbrengt is gefocusd. Hij wil weten wat er gebeurd. De persoon of de inhoud krijgt de aandacht.

- Emotioneel vrij zijn

Stel je even voor dat je s'ochtends een kop koffie omstoot net voor je de deur naar het werk moet. Je hele tapijt ligt onder maar opruimen betekent te laat komen.

Veel aandacht van de volgenden uren zal uitgaan hoe je dit gaat oplossen. Je bent emotioneel niet vrij om je te focussen op je daadwerkelijke taak.

Kinderen zijn afhankelijk van het gedrag van hun ouders of van hun eigen gedrag. En hoe graag ze ook willen dat ze op tijd op school zijn, gestructureerd zouden willen studeren, ze zijn vaak afhankelijk van de hulp van anderen.

Als de ouders zich niet anders organiseren door op tijd op te staan, als ouders niet ondersteunen in het leren thuis, dan zal er voor dit kind steeds een emotionele onvrijheid zijn, tenzij het zich gesteund voelt door de omgeving.

- Zelfvertrouwen hebben

 Een persoon moet voldoende zelfvertrouwen hebben om iets te leren. In jezelf geloven dat je dat kan bereiken wat je wil bereiken.